❌ Clear Search with an X

Have a suggestion for "Everything"? Please post it here.
Post Reply
SoCalDude
Posts: 4
Joined: Fri Dec 18, 2020 5:55 pm

❌ Clear Search with an X

Post by SoCalDude » Fri Dec 18, 2020 6:00 pm

Image

Thank you for a great product, “Everything”.

I would like to suggest a feature. (see attached proposed feature screenshot) That would be to add an “x” that—when clicked—would clear the search text box and reset everything for another search. Currently, if I have something in the text box, I have to go up and select all the existing search text and either hit backspace or the Del key before I start typing a new search term. Many modern applications today incorporate this “x” functionality. It makes it quick and easy to start a new search.

Thank you, again!

horst.epp
Posts: 350
Joined: Fri Apr 04, 2014 3:24 pm

Re: ❌ Clear Search with an X

Post by horst.epp » Fri Dec 18, 2020 6:51 pm

If I go up into the search box it will automatically higlight the current entry
and if I start typing it replaces the old content with my newly entered text.
So no need to delete anything before typing.

SoCalDude
Posts: 4
Joined: Fri Dec 18, 2020 5:55 pm

Re: ❌ Clear Search with an X

Post by SoCalDude » Fri Dec 18, 2020 7:14 pm

Often, I'll type some search text and nothing relevant appears in the results, so I'll want to change the search text. At that point, I have to select the whole line and either backspace, delete, or type over it. I just would like to see this be more in line with typical applications today (with the "X" to clear the line).

NotNull
Posts: 2691
Joined: Wed May 24, 2017 9:22 pm

Re: ❌ Clear Search with an X

Post by NotNull » Fri Dec 18, 2020 7:40 pm

For now, you can press ALT+HOME to clear your search query.

(Or add another keyboard shortcut for View | Go To | Home (under Menu:Tools > Options > General > Keyboard )

And another suggestion:
When in the search bar, press CTRL+A (that will select all text) and start tyoping your new search query.

And yet another one (the last one, I promise :)) :
Press the TAB key twice and type your new search.

SoCalDude
Posts: 4
Joined: Fri Dec 18, 2020 5:55 pm

Re: ❌ Clear Search with an X

Post by SoCalDude » Fri Dec 18, 2020 7:55 pm

Thanks. I currently do most of your suggestions.

I just wanted to get this on the product backlog.

Thanks, again!

NotNull
Posts: 2691
Joined: Wed May 24, 2017 9:22 pm

Re: ❌ Clear Search with an X

Post by NotNull » Fri Dec 18, 2020 8:02 pm

SoCalDude wrote:
Fri Dec 18, 2020 7:55 pm
Thanks. I currently do most of your suggestions.

I just wanted to get this on the product backlog.

Thanks, again!
Yes, I did understand that (that's why the "For now .."). But both @horst.epp and I have no influence on that (@void is the developer of Everything).
We can only make suggestions to make your life a little easier with the current Everything.

FWIW: I think it is a good suggestion, especially for "mouse-minded" people.

vsub
Posts: 320
Joined: Sat Nov 12, 2011 11:51 am

Re: ❌ Clear Search with an X

Post by vsub » Sat Dec 19, 2020 7:50 pm

Or
Tools=>Options=>General=>UI=>Select search on mouse click
This way when you click on the search field(when the search filed is not active)it will select all text which will be replaced when you start typing
Or
Triple clicking also selects all

NotNull
Posts: 2691
Joined: Wed May 24, 2017 9:22 pm

Re: ❌ Clear Search with an X

Post by NotNull » Sat Dec 19, 2020 9:08 pm

vsub wrote:
Sat Dec 19, 2020 7:50 pm
Tools=>Options=>General=>UI=>Select search on mouse click
:o Good one!

(although that didn't work on my system; had to click in the result list first and then on the search bar.
Simple clicking in the search bar was not enough (here)).

vsub
Posts: 320
Joined: Sat Nov 12, 2011 11:51 am

Re: ❌ Clear Search with an X

Post by vsub » Sat Dec 19, 2020 10:47 pm

NotNull wrote:
Sat Dec 19, 2020 9:08 pm
vsub wrote:
Sat Dec 19, 2020 7:50 pm
Tools=>Options=>General=>UI=>Select search on mouse click
:o Good one!

(although that didn't work on my system; had to click in the result list first and then on the search bar.
Simple clicking in the search bar was not enough (here)).
Well that's what I meant by "when the search filed is not active"
You can also enable the option below "Focus search on activate" and this along with the other option will auto select all and focus the search bar when you activate the everything window

I don't like that option because I sometimes accidentally delete by search query

NotNull
Posts: 2691
Joined: Wed May 24, 2017 9:22 pm

Re: ❌ Clear Search with an X

Post by NotNull » Sat Dec 19, 2020 10:49 pm

vsub wrote:
Sat Dec 19, 2020 10:47 pm
"when the search filed is not active"
Ah, missed that somehow... Now it makes sense :)

NotNull
Posts: 2691
Joined: Wed May 24, 2017 9:22 pm

Re: ❌ Clear Search with an X

Post by NotNull » Mon Dec 21, 2020 12:58 am

NotNull wrote:
Fri Dec 18, 2020 7:40 pm
And yet another one (the last one, I promise :)) :
huh, forgot about Alt-D
I even had Ctrl-L defined once, as those two are the defaults to focus the address bar and select the content in browsers as well as in File Explorer. But never used it.

Now I really promise ... ;)


But all this aside: I am posting because I'm wondering what tool you used for that torn paper effect. I like it a lot!
I know ShareX (screenshot tool) uses something similar, but that doesn't look even half as good ..

SoCalDude
Posts: 4
Joined: Fri Dec 18, 2020 5:55 pm

Re: ❌ Clear Search with an X

Post by SoCalDude » Mon Dec 21, 2020 9:37 am

NotNull wrote:
Mon Dec 21, 2020 12:58 am
But all this aside: I am posting because I'm wondering what tool you used for that torn paper effect. I like it a lot!
I know ShareX (screenshot tool) uses something similar, but that doesn't look even half as good ..
Greenshot.

https://getgreenshot.org/

I also used it to add the proposed “X” on the screenshot.

.

NotNull
Posts: 2691
Joined: Wed May 24, 2017 9:22 pm

Re: ❌ Clear Search with an X

Post by NotNull » Mon Dec 21, 2020 3:08 pm

SoCalDude wrote:
Mon Dec 21, 2020 9:37 am
Greenshot.

I also used it to add the proposed “X” on the screenshot.
Now I'm going to sit in some dark corner and shame myself for a (long!) time ..
That's what I use. For many years now ...

But you are absolutely right (of course): works here in Greenshot too.

Thanks for enlightening me, SoCalDude!

Post Reply