Load previously scanned database...

If you are experiencing problems with "Everything", post here for assistance.
Post Reply
Marc2222
Posts: 15
Joined: Sat Nov 14, 2015 8:01 pm

Load previously scanned database...

Post by Marc2222 » Tue Nov 29, 2016 7:09 pm

There seems to be two options to load a previous index and not reescan on start.
1. Save an efu list and select to load it on "General/Home"
2. Select a folder in "Indexes/Folders" and set "Never update"

But what happens if I want to index all the drives and use a compressed database instead of an efu list because it is faster to load.

void
Site Admin
Posts: 4879
Joined: Fri Oct 16, 2009 11:31 pm

Re: Load previously scanned database...

Post by void » Tue Nov 29, 2016 7:14 pm

Please try running Everything in read-only mode:
  • Please make sure Everything is not running
  • Run Everything with the -read-only command line option:
    Everything.exe -read-only

Marc2222
Posts: 15
Joined: Sat Nov 14, 2015 8:01 pm

Re: Load previously scanned database...

Post by Marc2222 » Tue Nov 29, 2016 8:05 pm

Thanks working great!!
Question: would it be easier on new users if it could be set via the UI?

void
Site Admin
Posts: 4879
Joined: Fri Oct 16, 2009 11:31 pm

Re: Load previously scanned database...

Post by void » Wed Nov 30, 2016 8:32 am

I'm going to experiment with showing the old database instantly on load with Everything 1.4.1.815b.
The database will update in the background instead of forcing the user to wait for the database to update before searching.

Alternatively you can disable all updating in Everything:
  • In Everything, from the Tools menu, click Options.
  • Click the NTFS tab.
  • Uncheck Automatically included new fixed volumes.
  • Uncheck Automatically included new removable volumes.
  • For each NTFS volume:
    • Uncheck Monitor changes.
  • Click the ReFS tab.
  • Uncheck Automatically included new fixed volumes.
  • Uncheck Automatically included new removable volumes.
  • For each ReFS volume:
    • Uncheck Monitor changes.
  • Click the Folders tab.
  • For each folder index:
    • Check Never update.
  • Click OK.
I think you're asking for a simple toggle option in the UI which I'll consider, thanks.

harryray2
Posts: 100
Joined: Sat Oct 15, 2016 9:56 am

Re: Load previously scanned database...

Post by harryray2 » Fri Dec 02, 2016 11:39 am

I don't quite understand this, does it mean that when I start everything all the entries should show up immediately rather than show a blank page while everything is updating the database?

void
Site Admin
Posts: 4879
Joined: Fri Oct 16, 2009 11:31 pm

Re: Load previously scanned database...

Post by void » Sat Dec 03, 2016 8:28 am

does it mean that when I start everything all the entries should show up immediately rather than show a blank page while everything is updating the database?
Yes, that is what should of happened, unfortunately, if the update was too quick, the update would end up blocking the initial query, causing everything to hang while it waits for the update and query to finish.

"Initial database update is now done in the background" was removed in 817b
It is not yet mature enough for release.

Marc2222
Posts: 15
Joined: Sat Nov 14, 2015 8:01 pm

Re: Load previously scanned database...

Post by Marc2222 » Sat Dec 03, 2016 10:41 pm

void wrote:I think you're asking for a simple toggle option in the UI which I'll consider, thanks.
Yes that would be it.
void wrote:I'm going to experiment with showing the old database instantly on load with Everything 1.4.1.815b.
Maybe a bad idea... since the first launch there's no database to instantly load, on first launch it could record the time it took to index; create the database and if is too small don't load the old database in the next start. in my case it takes at least 15 minutes to scan but for others it may be a matter of seconds.

Post Reply