Slow indexing

If you are experiencing problems with "Everything", post here for assistance.
Post Reply
void
Site Admin
Posts: 4769
Joined: Fri Oct 16, 2009 11:31 pm

Slow indexing

Post by void » Fri Jan 29, 2010 8:23 am

Please make sure all your volumes are currently in DMA transfer mode.

To check if your volumes are currently in DMA transfer mode:
  • Right click My Computer.
  • Click Properties.
  • Click the Hardware tab.
  • Click Device Manager.
  • Open IDE ATA/ATAPI controllers.
  • Right click Primary IDE Channel.
  • Click Properties.
  • Click the Advanced Settings.
  • Check the current transfer mode for each device.
If any device is currently in PIO transfer mode please try the following:
  • Check your hard drive connections.
  • From the Device Manager, For each device under IDE ATA/ATAPI controllers:
    • Right click the device.
    • Click Uninstall.
  • Restart your computer.

therube
Posts: 2270
Joined: Thu Sep 03, 2009 6:48 pm

Re: Slow indexing

Post by therube » Tue Feb 02, 2010 7:20 pm

The other day I created a TrueCrypt volume on my brothers laptop HDD.
Creation was dog slow.

Today I was coping files to the laptop, dog slow.

Now the laptop is older & the HDD is only 4200 RPM. Wasn't sure offhand if the NIC was 10 or 100.
So I attributed the slowness to those factors.

A short while ago, I said to myself ... I wonder?.

Sure was, PIO!

I certainly know about PIO/DMA, just hadn't occurred to me to check it.

Glad I did & thanks for the reminder :D.

Post Reply